LIKE sampai LEBAM! klik FOLLOW sekali ye.. Nanti saya klik semua yang boleh klik kat BELOG ANDA! ;)

My lovely Geng!

Sabtu, 10 Disember 2011

Tutorial Origami Bunga Rose Cikgu Saya & My Sista! (^_^)v

Step 1 : Lipatkan kertas kasi jadi empat segi sama macam nie..kalau lebih potong je...

 Lepas tu, dengan adanya bekas atau tanda lipatan tadi, kasi jadi macam nie..

 Ok...terbalikkan dan lipat sedemikian...

 Lipatkan juga sama seperti yang di belakang...
Ok,done?? 

 Kembangkan utk yang di sebelah kanan dan kiri...

 terbalikan kembali utk membuat lipat terakhir seperti gambar yang ke-3

 lakukan seperti gambar di atas,jangan kompius, lipatan hendaklah di masukkan ke dalamnya..

 Lakukan juga sama seperti tadi depan dan belakang...

 Kembangkan setelah siap,dan tiupkan di bahagian bawah...
#arahan : if kertas besar sewaktu buat 4 segi sama tadi mudah utk kembung,if kertas kecil, anda perlu tekan sedikit di bahagian lubang tersebut agar mudah untuk di tiup...

 Dan ianya akan menjadi begini..

 Kopekkan sedikit kuntumnya agar seperti sedang mekar...

 Cari kertas warna bersesuaian utk membuat batangnya... 

 Akhir sekali masukan batangnya di bahagian tiup tadi... Dan SIAP!
#cikgu saya ajar sampai sini je.. kalau nak kasi cantik lagi...buat daun sendiri... saya baru create sendiri baru-baru ini untuk my lecturer,atas pemintaannya... ^.^ sweet tak? huhu...tergoda di buatnya...

 If,nak buat jugak...lipatkan seperti membahagikan empat... 

 terbalikkan ke belakang dan lipatkan di bahagian atas...

 Bentukkan seperti ikan agar bahagian ekor itu mudah untuk di salatepkan dengan batangnya.. 

 kedudukannya seperti ini... lakukan 2 kali utk 2 helai daun...

Taraaaa....inilah HASILNYA!!
SELAMAT MENCUBA!

#berikan pada kekasih mahupun sahabat ANDA dengan seikhlasnya! ;)

63 ulasan:

Cik Tomato berkata...

okayyy ! nanti yeen cuba :) Then, bila dah siap I'll show you :D

AwieKashi berkata...

okay yeen!!! ;)

Hanis Nizam berkata...

Wahhh , comelnye .

aQimie Ceplos berkata...

wie. ko da boleh bukak bisnees.
beat cik tetra. hehehe

AwieKashi berkata...

@Hanis Nizam
Huhu.... cakap nak buat...
try lah.. ;)

AwieKashi berkata...

@Aqimie Ceplos
huhu...kan..stylor jugak nie...

NisaAdnan berkata...

whoaa dah mcm bilik gegurl dah jadinya. ada bunga bunga bagai! cantik :')

Hidayah Delilaz berkata...

kreatif ^^

AwieKashi berkata...

@Nisa Adnan
malas nak siram pokok macam nie lah :)

AwieKashi berkata...

@Hidayah delilaz
HEHEHE...thanks

teha berkata...

wah ! kretif ! cantek2

AwieKashi berkata...

@teha
huhu...thnks ye...
btw,atas permintaan ramai...
so,sy just kongsi je..

moshi_boo berkata...

yes!..nk try skrg jugek!! >.<

Farra berkata...

Ahha, tuto :)

si robot comel berkata...

yes! nanti nak buat lah, thx btw!

cik pinaz berkata...

wow .. nice . nak ? mls nak buat .. hehe

eiza rahman berkata...

malam karang nak cuba... mekasih ye tuto ni XD

cerita best berkata...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

AwieKashi berkata...

@moshi_boo
okay..gud luck tau! ;)

AwieKashi berkata...

@farra
huhu...janji tetap janji..so sy dah
buat totu... :)

AwieKashi berkata...

@si robot comel
huhu..selamat menery... ngeee

AwieKashi berkata...

@cik pinaz
nak free ea?
datang lah sini...
krik...krik..krik....! :P

AwieKashi berkata...

@Eiza rahman
okay...selamat mencuba tau..
dah dapat buat kasi tahu.. ^^.

AwieKashi berkata...

@cerita best
huhu...okay..im coming..!

Saddila berkata...

cepatnya buat tutorial .
nampak senang je :)
kehkehkeh nak cuba laa *tengah cuba ni

AliaJustea berkata...

terus dapat TUTORIAL ? awie TOLONG buatkan lah ! (font 72, bold , caps lock , red color)


*sentap kite tw T__T

AwieKashi berkata...

@saddila
huhu...memang senang je..
tgk la..bapa step je yg ada kan...? =)

AwieKashi berkata...

@AliaJustea
hehehe....wah...
besar beno TOLONG????

Cik Tetra berkata...

errr..woahhh cam complicated je buat ni..hehe..takpe2..nanti we ollsss try buat la sampai jadi.. ;)

AliaJustea berkata...

memg sengaja .. paham kan maksudnya? kbye ;p

Murnie berkata...

haa!!! comel gilak bunga-bungaan tu!!! ^_^

AwieKashi berkata...

@cik tetra
hak ala..buat sekarang la...
kang senang...

AwieKashi berkata...

@AliaJustea
sangat paham.. kbye! ;D

AwieKashi berkata...

@murnie
ngee...thnks sangat...
^_^

Cik Tetra berkata...

dah buat 10 kuntum dahh..kacang je lahh..tp mule2 pening jgk..hahaa :D

si gadis ayu berkata...

wahhh...nice...nak cuba!!!!!!!!!!

hehehe...

aqmalazmi berkata...

oh yeahhhh! ohsem!
nnti aku try!

AliaJustea berkata...

dah tu tak ghetigheti? kbye:p

Noor Adibah Binti A.Latif berkata...

untunglaahh . awie bagilah kat makwe satu! haha.. lagi bagus tu hah satu jambak lagi awesome!

AwieKashi berkata...

@cik tetra
wah...melawan sifu nie...
dah boleh buat satu jambak dah nie!

AwieKashi berkata...

@si gadis ayu
okay...gud luck! ;)

AwieKashi berkata...

@aqmalazmi
aku tahu kau busy,,
hehe..xpe2..
sangat memahami

AwieKashi berkata...

@Aliajustea
yela...datang bilik mpp tuntut!
ngee

AwieKashi berkata...

@Ibah
wah...cadangan dia...
macam lah org ada spcial gf kat sini..

nutnadia berkata...

kamu,,,nak satu

AwieKashi berkata...

@nutnadia
satu je?
boleh..boleh..datang lah... huhu

Alia Rahmat berkata...

bilik mpp kat mana?

*guna kuasa VETOOOOOO nampak !

cik wanie Lovela (CWL) berkata...

gila sweet aku nak wei

AwieKashi berkata...

@AliaJustea
Shhhh~
apa nie...
kantoi lah... >.<

AwieKashi berkata...

@CWL
hehe...nak ke??
lama menghilang..
gi mana huH??

laskar pelangi berkata...

wooooooooooo! kena try gak ni... =D

AwieKashi berkata...

@laskar pelangi
okay..if done..
tunjukan lah kat saya k.. ! ;)

Noor Adibah Binti A.Latif berkata...

awie tu memilih kot.. huhu.. bunga kat depan tak nampak.. tak yah carik jejauh lah wie! C(: just kidding ! jgn mare tau.. senyum tak perlu kata apa2.. senyum! ! hehe

Rtp Farra Arisha berkata...

will try to do this if i get more and more time..hehehe. it looks easy to make.

..hUSz n PerMUlaAn.. berkata...

@Ibah
wahhh....dlm maksud ANDA....

AwieKashi berkata...

@Ibah
untunglah ...
boleh bahan org je gheja...

AwieKashi berkata...

@ Rtp Farra Arisha
hehe...have fun! ;)

.che lyna. berkata...

lagi best kalau ada orang bagi dari buad sendiri kan kan? :D

AwieKashi berkata...

@che lyna
yelaaaaa.......

#cakap je nak....kan senang... :)

hyz berkata...

mu wat sendiri ke? perghhh kagum! kompom mat jiwang ni!. hahahha

Nafisah Ruslan berkata...

yey! jadi!
masa mula2 buat feras je rase.. sebab asek salah. bila dah buat banyak kali baru paham.. haha

♥ Capital N berkata...

Superb ! Kiut Miut seh .
Jimat lah duit eak bro kalau nak belikan bunga tuk gf ? HAHA .Boleh hand made lagi you . Tak layu , simpan bertahun pun takpe . Kehkeh !
Nak try jugak lah camni . D:

Kerajinan tangan berkata...

aku sudah buat...cakep jadinya...thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...