LIKE sampai LEBAM! klik FOLLOW sekali ye.. Nanti saya klik semua yang boleh klik kat BELOG ANDA! ;)

My lovely Geng!

Isnin, 19 Januari 2015

Kasih Ayah Tiada Tandingan

Assalamualaikum semua,

terima kasih banyak-banyak kalau hangpa sudi baca entri aku nie. Aku memang dah lama gila tak blogwalking nie. Aku pun dah lama tinggai belog. Tahun nie ja jadi rajin sebab taktau nak buat apa. kawan-kawan semua busy ngeja. Aku ja duk tggu ngeja. Rasa dalam 30-50 application kot hantaq. tudiaaa...buat teruk! HAHAHA!

Pendek cerita sebenaqnya hari nie sehari suntuk aku teman ayah aku pi bukit cara madu lebah. Fuuhh...sumpah best weirk. Dah lama aku tak ikut ayah aku rendah hujan cari rezeki yang halal untuk family. Aku tak bawa phone nak amik gambaq semua situasi nie. Aku just nak cerita kat hangpa jala.

Redah hutan sampai carik seluaq track aku kena duri rotan. Aku tak perasan. Duk kyusuk ayah aku duk cerita.

Ayah : kot  nie ayah dapat lebah tahun lepaih, ikut jugak kalau dia buat pokok tinggi amik masa la. time senang jumpa senang la. Time susah duk sehari dalam hutan pun kenkadang tak jumpa.

Aku : (sambil pegang parang tebas rantik kayu & duri dalam langkah demi langkah) *prapp! carik seluaq. Ayah dok pi dengan paksu din sapa duk ghabat(*panjat) pokok?

Ayah : ayah la dok ghabat. Tapi la ni taktau la. ayah rasa gayat macam mana tah. (dalam masa sama ayah kata) nie bekeh(*bekas) lama ghabat pokok (sambil tunjuk rotan belit pokok besar mcm bentuk tangga).

Aku : (dalam hati aku,tinggi makkk oiii)

Ayah : haaa tu diaa... jumpa dah...(sumpah besar,pure punya madu).

Aku : mana dia ayah?

Ayah : Tu dia tu.. tuu.. mai tengok blah nie..(terselindung daun hutan getah yang tebai)

Aku : haa...nampak-nampak...besaq!


Situ ja aku nak cerita kat hangpa. Seorang kasih ayah sentiasa sayang pada anaknya. Untuk melihat bagaimana dia mencari rezeki untuk menampung family. Ayah pernah berkata "ayah nak bagi anak-anak ayah pandai,jangan jadi macam ayah. Gaji belom tentu nak dapat,ikut cuaca,ikut sihat sakit..kalau ngeja bergaji senang.sakit dapat surat,belajaq rajin-rajin"
Kasih bapak/ayah/abah sangatlah bererti dalam kehidupan. Jangan sakitinya dalam apa jua keadaan walaupun kita terasa betul apa tindakan kita. wallahualam.


p/s: sesiapa nak madu lebah jemput datang umah tengok sendiri.atau hubungi ayah saya:
 

MADU LEBAH ASLI
OTHMAN BIN AHMAD 
+604-9554694/+6013-4884694

awiekashi here! :)

3 ulasan:

Cik Yaya berkata...

ibu,ayh,org yg tdekat dgn kita.
yg mnerima kita seadanya..sdgkan org lain belum tntu lagi..jga mereka slgi hyat masih ada..jadi ank terbaik,yang berbkti pda org tuanya =)

AwieKashi berkata...

@cik Yaya
Aminn...keep praying for them.. :D

Zizie Zack berkata...

I must say, ayah kalau tunjuk kasih syg mmg cara halus je.. kalau raya bab salam2 ni, ayah saya selalu buat ayat touching, "abah selalu maafkan anak2 abah".. T______T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...